Your payment was unsuccessful. Please try again later.

Biografiek is een vakgebied dat zowel nationaal als internationaal stevig verankerd is.

 

In Nederland vormt de Beroepsorganisatie voor Biografiewerk - BOB -  voor de biografisch coaches een platform dat hen verenigt en zichtbaarheid geeft in de samenleving.

Internationaal is de biografiek een wereldwijde beweging, die elkaar in een twee-jaarlijkse Wereldwijde Biografie Conferentie - WBC-, ontmoet.
De WBC is een bijeenkomst door professionals voor professionals in de biografiek.

Daarnaast maakt het Instituut voor Biografiek deel uit van het International Trainers Forum - ITF, waar jaarlijks opleiders bijeenkomen om de ontwikkelingen in het vakgebied te volgen.

Binnen deze setting zijn onze opleiding(en) in biografiek in binnen- en buitenland gewaardeerd.

 

test

The Instituut voor Biografiek is a Centre for Art and Science of Biography.

Based in the Netherlands our training and courses are in Dutch.
To accommodate an English speaking public we have the following on offer:

  • an online course
  • a professional training - BPBC 

 

Online Open Course

Our online open course consists of 12 online meetings in which you can encounter an experiential and artistic approach of Biography. Against the backdrop of the archetypical biographical development, you'll explore and process your own biography. Program Open Course 

 

When interested in this course, please send an email to:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Professional Biography Training

The Dutch Training Biographical Coaching runs in the Netherlands for more than 30 years. Based on its curriculum we created an English-spoken training that has proven its value in China and Hungary. We now offer this program online as well

 

Basic Program Biographical Coaching (BPBC)  

The training is designed for those who want to learn how to accompany others in their search for self-knowledge, meaning and direction in their life. 

The training program of the BPBC mediates therefore: 

  • A body of knowledge about biographical development
  • A spiritual point of view on human life
  • Practice in the art of conversation and develop the appropriate attitude
  • Practical use of (artistic) tools and instruments

 

Learning levels
Self-knowledge is the fundament for personal leadership, a prerequisite for guiding yourself in your biography. 
Learning level 1 includes for every participant: your own life experience, your story, and your biography is the field of research.
Learning level 2 focuses on actively working with biography, biographical knowledge, conversation skills, and attitude, in either your current profession or as a Biography Practitioner.

 

Click here to read the full program of the BPBC

 

Are you interested in this training please send an email to: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

DISCLAIMER

Gebruiksvoorwaarden Biografiek® website. 

 

Voorwaarden voor gebruik

Het bezoeken en bekijken van deze site valt onder onze voorwaarden voor gebruik en onder alle toepasselijke wetten. Door deze site te bezoeken en te bekijken accepteert u de voorwaarden voor gebruik, zoals hieronder beschreven, zonder beperking of uitsluiting.   

 

Privacy verklaring 

U kunt deze website bezoeken zonder ons mee te delen wie u bent of enige informatie over uzelf te verschaffen. Er zijn echter situaties waarbij wij informatie van u nodig hebben om bijvoorbeeld met u te kunnen corresponderen of een afspraak te maken. Deze website houdt door middel van een teller het aantal bezoekers bij, de websites waar zij van afkomstig zijn en via welke provider men toegang heeft tot het internet. De resultaten worden uitsluitend in geaggregeerde en in niet tot individuele personen herleidbare vorm gebruikt. Verzamelde (persoons)gegevens worden niet aan derden verkocht of ter beschikking gesteld. Dit behoudens speciale omstandigheden, bijvoorbeeld indien wettelijk vereist. Tevens kunt u ons op ieder gewenst moment verzoeken uw gegevens uit onze bestanden te laten verwijderen.   

 

Uitsluiting van aansprakelijkheid 

Alle informatie op deze webpagina is bedoeld voor persoonlijk gebruik. Aan de informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Wijzigingen en typefouten worden voorbehouden. Wij spannen ons in om de informatie op deze webpagina zo volledig en nauwkeurig mogelijk te laten zijn. Biografiek® aanvaardt geen enkele verantwoordelijkheid voor schade op welke manier dan ook ontstaan door gebruik, onvolledigheid of onjuistheid van de aangeboden informatie op onze website.   

 

Beschikbaarheid 

De informatie en aanbevelingen op onze website kunnen zonder voorafgaande waarschuwing of kennisgeving worden gewijzigd. Wij spannen ons in om onze webpagina zo veel mogelijk beschikbaar te stellen, maar wij aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele gevolgen van (tijdelijke) niet-beschikbaarheid.   

 

Auteursrechten en intellectuele eigendomsrechten 

Het auteursrecht op deze website berust bij Biografiek® of bij derden welke met toestemming dit (beeld)materiaal beschikbaar hebben gesteld aan Biografiek®. Vermenigvuldiging in wat voor vorm dan ook is alleen toegestaan na voorafgaande toestemming door Biografiek®.

Het Instituut voor Biografiek, gevestigd aan De Horst 1
Vossesteijn, Gebouw 7 3971 KR Driebergen, is verantwoordelijk voor de verwerking van persoonsgegevens zoals weergegeven in deze privacyverklaring.

De functionaris gegevensbescherming van het Instituut voor Biografiek is

Vera G. Klein bereikbaar via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefoon +316 20810048

 

Persoonsgegevens

De persoonsgegevens die wij verwerken zijn de gegevens je aan ons hebt verstrekt bij het gebruik maken van onze diensten zoals

  • Aanmelding voor de Nieuwsbrief
  • Deelname aan een workshop/module/opleiding/ masterclass

Het betreft de volgende persoonsgegevens:

- Voor- en achternaam

- Adresgegevens

- Telefoonnummer

- E-mailadres

- Overige persoonsgegevens, zoals correspondentie of telefonisch onderhoud, 

- Gegevens over activiteiten op onze website

 

Het Instituut voor Biografiek verwerkt persoonsgegevens met de volgende doelen:

  • Afhandelen van de betalingen 
  • Verzenden van onze Nieuwsbrief
  • Informatie verstrekking over gevraagde diensten
  • Informeren over wijzigingen
  • Wettelijke verplichtingen, zoals gegevens voor de belastingaangifte. 

Geautomatiseerde besluitvorming

Het Instituut voor Biografiek neemt geen besluiten op basis van geautomatiseerde verwerkingen over zaken die  gevolgen kunnen hebben voor personen. Het gaat hier om besluiten die worden genomen door computerprogramma's of -systemen, zonder dat daar een mens (bijvoorbeeld een medewerker van het Instituut voor Biografiek) tussen zit.

 

Bewaartermijn

Het Instituut voor Biografiek bewaart persoonsgegevens niet langer dan nodig om de doelen te realiseren waarvoor de gegevens verzameld zijn. Wij bewaren deze data gedurende zeven jaar.

- Van personen die deelnemen aan de opleiding Biografisch Coachen bewaren we: Naam, adres, telefoonnummer, mailadres, geboortedatum en studiegegevens voor de duur van de opleiding. Na voltooiing van de opleiding bewaren we van deze doelgroep, in verband met het allumni-beheer: naam en mailadres, tot een schriftelijk verzoek om verwijdering.

 

Gegevens inzien, aanpassen of verwijderen 

Je hebt het recht om je persoonsgegevens in te zien, te corrigeren of te verwijderen. Daarnaast heb je het recht om je eventuele toestemming voor de gegevensverwerking in te trekken of bezwaar te maken tegen de verwerking van jouw persoonsgegevens door het Instituut voor Biografiek en heb je het recht op gegevensoverdraagbaarheid.
Dit betekent dat je ons kunt verzoeken om de persoonsgegevens waar wij over beschikken in een computerbestand naar jou of een ander, door jou genoemde organisatie, te sturen. Je kunt een verzoek tot inzage, correctie, verwijdering, gegevensoverdraging van je persoonsgegevens of verzoek tot intrekking van je toestemming of bezwaar op de verwerking van jouw persoonsgegevens sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Om er zeker van te zijn dat het verzoek tot inzage door jou is gedaan, vragen wij jou een kopie van je identiteitsbewijs met het verzoek mee te sturen. Maak in deze kopie je pasfoto, MRZ (machine readable zone, de strook met nummers onderaan het paspoort), paspoortnummer en Burgerservicenummer (BSN) zwart. Dit ter bescherming van je privacy.
We reageren zo snel mogelijk op jouw verzoek, maar tenminste binnen vier weke. Het Instituut voor Biografiek wil je er tevens op wijzen dat je de mogelijkheid hebt om een klacht in te dienen bij de nationale toezichthouder, de Autoriteit Persoonsgegevens. Dat kan via de volgende link: https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl/contact-met-de-autoriteit-persoonsgegevens/tip-ons

 

Delen van persoonsgegevens met derden

Het Instituut voor Biografiek verkoopt geen gegevens aan derden en zal deze uitsluitend verstrekken indien dit nodig is voor de uitvoering van onze overeenkomst met deelnemer of om te voldoen aan een wettelijke verplichting.
Met bedrijven die in onze opdracht de gegevens verwerken, sluiten wij een bewerkersovereenkomst om te zorgen voor eenzelfde niveau van beveiliging en vertrouwelijkheid van de gegevens. Het Instituut voor Biografiek blijft verantwoordelijk voor deze verwerkingen.

 

Cookies

Het Instituut voor Biografiek gebruikt geen cookies of vergelijkbare technieken.

Hoe wij persoonsgegevens beveiligen

 

Bescherming

Het Instituut voor Biografiek neemt de bescherming van jouw gegevens serieus en neemt passende maatregelen om misbruik, verlies, onbevoegde toegang, ongewenste openbaarmaking en ongeoorloofde wijziging tegen te gaan. Bij het vermoeden van het onbeveiligd, of onterrecht gebruik  van gegevens, neem dan contact op met de functionaris voor gegevensbescherming: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Hier kunt u de volgende folders downloaden:

 

Biografiek, basiscursus; vind je rode draad met Leo Beth

 

Biografisch-3-luik (20+)

 

Opleiding  Biografisch coachen  

 

Data, tijden en prijs staan niet in de printversie van de folders vermeldt. Deze vindt u op de website, via actueel & agenda

 

Ontvangt u liever een folder per post, dan kan dat ook.

Vult u dan uw naam en adres in bij: folder aanvragen .

Gebruik onderstaand formulier voor het aanvragen van een digitale folder.

U krijgt een folder toegezonden per email.

*betekent: verplicht veld. Graag invullen!

Op zondag, de derde van de maand,  biedt een aantal autobiografisch schrijfcoaches een schrijfmeditatie aan. Elke sessie is een losstaand event met een eigen thema, een bezinningsmoment waaop je even met andere ogen naar je (dagelijkse) leven kan kijken.

 

Schrijfervaring is niet nodig. Je kunt een keer meedoen om kennis te maken, maar er ook een maandelijkse gewoonte van maken. 

 

Programma

Het begint met een mooie tekst, gedicht of spreuk en een stilte moment. Dan krijg je een korte, inspirerende opdracht over een actueel thema om over te schrijven. Ieder is uitgenodigd om de tekst (vrijwillig) voor te lezen. Er zijn drie schrijf- en voorleesrondes. Aan het einde van de sessie kom je, al schrijvend, tot een zorgvuldige afronding.

 

Je kunt je hieronder aanmelden, de tijden staan bij de naam van de coaches. 

 

Na aanmelding ontvang je een bevestigingsmail en vervolgens een mail van jouw schrijfcoach met een link voor de betaling. Na je betaling ontvang je een link voor de sessie op betreffende zondag.

 

Mocht de schrijfcoach van je keuze vol zitten, ontvang je een vrijblijvende uitnodiging van een andere coach.

 

Zondagen in 2024/25

22 september  2024      

20 oktober 2024.       .

17 november 2024.       .

15 december 2024

19 januari 2025

23 februari 2025

23 maart 2025

13 april 2025

18 mei 2025

22 juni 2025
 

 

Bijdrage

€ 12,50 per sessie

 

Schrijfcoaches voor de schrijfmeditatie

Dorine Berkhout Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Susanne Gijsbers  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Gerdi Keeler www.doordetijd.nl
Justine Pardoen www.DeDenkruimte.nl
Brenda van Dam www.levenslinguistiek.nl
Ellen Zaeyen Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
       

Wat is biografiek?

Biografiek komt van het woord ‘biografie’ en waar een biografie van ouds over het leven van iemand anders gaat, bestudeer je in de biografiek je eigen levensloop.
Het doel is hetzelfde namelijk door middel van de levensloop de persoon leren kennen. Iedereen heeft in de loop van z'n leven gebeurtenissen en ontwikkelingen doorgemaakt die de persoonlijkheid en het karakter hebben gevormd. De eigen levensloop is dan ook een waardevolle bron van zelfkennis.
Op elk moment in je leven kan het de moeite waard zijn om je biografie te beschouwen en de thema's, rode draden en motieven te vinden en met name als je vragen hebt over hoe je eigen biografie te leven.

 

Biografiek is de toegepaste kennis van de wetmatigheden in de levensloop. De wetmatigheden bieden een context waartegen de individuele levensweg zich aftekent. 

De oorsprong en de ontwikkeling van het vak biografiek zijn beschreven door Leo Beth. Lees dit artikel 

 

Levensloop en levensfasen
Een kenmerkende wetmatigheid is dat de levensloop verschillende fasen heeft.  
In drie hele grote levensfasen geschetst: je groeit op als kind, waarbij je van de omgeving liefde, zorg, aandacht en kansen nodig hebt. Je staat als volwassene voor de uitdaging je talenten en vermogens te scholen en door je werkzaamheden aan de samenlevening deel te nemen. En dan, als rijper wordende mens de fase waarin levenswijsheid mogelijk tot z’n recht kan komen. Binnen deze grote lijn zijn weer andere fasen (zevenjaarsfasen) te onderscheiden waarin telkens een eigen ontwikkelingsmotief centraal staat.
 

Uiteraard zijn er veel verschillen in hoe mensen deze levensfasen doormaken. Juist dat maakt dat de eigen biografie in zijn unieke eigenheid beleefbaar kan worden, wat kan verhelderen en tegelijk verzachten.

 

Biografiewerk
Je eigen levensloop kun je beschouwen en onderzoeken met biografiewerk. Dit betekent dat je in het heden, praktisch en creatief, aan de slag gaat met  gebeurtenissen en belevingen in het verleden én met dromen en wensen voor de toekomst.
In de werkvormen en opdrachten (o.a. vertellen, schrijven, tekenen, levenslijnen uitwerken) kijk je terug op jouw levensloop en in dit narratieve materiaal kun je betekenisvolle samenhangen gaan vinden. Zoals het door Kierkegard is verwoord:
'Het leven wordt voorwaarts geleefd en achterwaarts begrepen.'

 

De biografiek heeft een aantal grondslagen die bijdragen aan het vinden van samenhang en geven van betekenis.  Het zijn de volgende kernbegrippen die het paradigma van de biografiek vormen.

 

Salutogenese
Salutogenese betekent oorsprong van gezondheid. Een krachtige bron van gezondheid is het gevoel van coherentie, van samenhang, in de eigen levensloop. Wie dit ervaart, heeft een innerlijk houvast wat bijdraagt aan de lichamelijke, psychische en geestelijke gezondheid. Coherentie ontstaat als levensgebeurtenissen begrijpelijk, hanteerbaar en betekenisvol zijn. Het zin verlenen aan gebeurtenissen is hier inherent aan.

 

Fenomenologie
De levensgebeurtenissen worden op een fenomenologische manier beschouwd. Dat wil zeggen dat ze worden waargenomen in de hoedanigheid waarin ze zich voordoen en dat hun zeggingskracht van daaruit ontstaat. Er wordt niet uitgegaan van vooronderstellingen en verklarende theoriëen. In de herinneringen die worden opgehaald en beschreven wordt feitelijkheid en beleving onderscheiden. Beide zijn essentiëel, maar ze vertellen elk een andere kant: de binnenkant en de buitenkant. Het is deze activiteit die ertoe bijdraagt dat iemand in het eigen leven als in een biografie kan gaan 'lezen'.

 

Levensmissie
Een manier waarop mensen zingeven aan hun leven is het gevoel dat ze van betekenis zijn. Ieder mens heeft de behoefte om ‘er toe te doen’ voor de ander en de wereld. Hoe die eigen levensmissie te kennen en te verwerkelijken? Het is een levensvraag die niet altijd bewust wordt uitgesproken, maar die in de levensloop wel sturend is. Door deze vraag bewust als richtinggever te nemen, ontstaan tijdens het biografisch zelfonderzoek nieuwe samenhangen en inzichten. 

 

Karma en reïncarnatie
De zin van het leven ligt voor miljoenen mensen op de wereld in karma en reïncarnatie besloten. In het Westen is dit minder vanzelfsprekend. Het met een 'open-mind' naar karma (wet van oorzaak en gevolg) kijken, geeft de biografiek een extra dimensie. Levenservaringen hebben dan een langere houdbaarheidsdatum; ze gaan mee over de drempel van de dood. Daar kijkt ons onsterfelijk bewustzijn, ons ‘ik’, terug op het geleefde leven, maakt de balans op en vormt een nieuw levensplan. In dit volgende leven wordt dit karma doorwerkt. Vanuit karma en reïncarnatie bezien wordt de levensloop een ultieme leerschool waarin een mens leert hoe het beste in zichzelf te verwezenlijken.

 

Amor Fati
Je levensloop is op te vatten als een ‘ruimte van tijd’ waarin je leeft, werkt en groeit. Alles wat je meemaakt aan geluk of tegenspoed hoort bij jouw leven. Je kunt uit iedere levensgebeurtenis een levensles trekken waardoor je levenswijsheid kan rijpen. Dit is helpend om met je levenslot in het reine te komen, in de zin van wat Nietsche ‘Amor Fati’ noemde; liefde voor je lot. Dan worden levenservaringen een inspiratiebron, en kan een vrije ruimte ontstaan waaruit de eigen bestemming vorm krijgt.

 

Een beeld spreekt een eigen taal, brengt een boodschap uit een ‘ruimer’ bewustzijn. Biografiewerk is werken met beelden; herinneringen komen in beelden en de essentie van de biografie laat zich vaak in een beeld verstaan. Wat jij ziet in het beeld is dat wat gezien wil worden.

 

Beeldspraak: met beelden in gesprek over je leven. Werkwijze:

  • Focus op een levensvraag en schrijf die op.
  • Keer het eerste rode draad kaartje om. Wat vertelt dit beeld jou? (schrijf  dit op)
  • Keer het 2e kaartje om en schrijf op wat het je vertelt en daarna het 3e kaartje.
  • De drie beelden zetten je levensvraag in een biografisch verband; waar je staat, vanwaar je komt en waarheen je gaat. Je kunt hier ook iets over opschrijven.
  • Klik op TOON DE VRAAG’ . als je een vraag wilt zien die je een andere kijk geeft.
  • Schrijf dan een antwoord op je levensvraag , beginnend met:  Ik ga…

 









Terugblik
 







Plaatsbepaling
 







Richting

Rode draad kaartjes; beelden uit je biografie.

De beelden van de rode-draad-kaartjes zijn beelden uit de archetypische biografie. Zo’n beeld kun je letterlijk nemen óf als metafoor; de geboorte als het moment dat je geboren werd, of dat je een kind kreeg, of als de geboorte van iets nieuws.  Het kan zijn dat het hele beeld je iets te zegt, of een gedeelte. Dan hebben bijvoorbeeld de blauwe bergen of alleen de zon een boodschap voor je.

 

Kaartjes bestellen?

De 'Beeldspraak' kaartjes zijn er ook in gedrukte variant. 
 

Bestel de kaartjes >

....waar, met de tijd als bondgenoot,

plaats is voor de ontmoeting

met trage vragen

en bliksemflitsend inzicht.

(uit: Merksteen voor het Instituut voor Biografiek.)

 

Wij, docenten van het Instituut voor Biografiek, hebben een groot enthousiasme voor de mens en zijn levensloop, want daarin zie je het wonder van de Ik-kracht. Samen met de cursisten zijn wij op ontdekkingstocht hoe je kunt ervaren dat in de levensloop dit 'Ik' over hindernissen en door weerstanden heen een dragend, innerlijk licht wordt.

 

Deze pagina hebben wij niet kunnen vinden.
Misschien heeft u een typfout gemaakt of is het artikel van onze website verwijderd.

Ga naar de home pagina >

 

 

 

 

Focus op ouderschap

Een jaar voor ouders, opvoeders en professionals. 

Ouderschap geeft een gevoel van verantwoordelijkheid dat kwetsbaar kan maken. Door reflectie op je ouderschap sta je sterker en kun je beter aanvoelen wat ‘goed genoeg ouderschap’ eigenlijk voor jou is. 

Ben je op zoek naar kennis over ontwikkelingsfasen van het kind?  
Ben je benieuwd naar inzichten in je eigen biografie?  
Wil je een moment om bij jezelf aan te komen? 

In dit jaar reflecteer je op wat voor jou belangrijk is, op wat je belangrijk vindt in het opvoeden en hoe je dat in het dagelijks leven kunt realiseren.  

Lees meer.

 

Biografische Oefening

Ik heb een steen verlegd in een rivier op aarde.

Het water gaat er anders dan voorheen.

De stroom van een rivier hou je niet tegen,

het water vindt er altijd een weg omheen.

Misschien eens gevuld door sneeuw en regen,

neemt de rivier m'n kiezel met zich mee.

Om hem dan glad en rond gesleten,

te laten rusten in de luwte van de zee.

Ik heb een steen verlegd in een rivier op aarde.

Nu weet ik dat ik nooit zal zijn vergeten,

ik leverde bewijs van mijn bestaan.

Omdat, door het verleggen van die ene steen,

de stroom nooit meer dezelfde weg zal gaan.

 

Bram Vermeulen

 

 

Maak een cluster rond 'ik' met de vragen; wat heb ik allemaal in de wereld veroorzaakt, gedaan, gebracht, veranderd, ter hand genomen?

 

Schrijf dan over wat jouw bestaan allemaal in het leven heeft geroepen. Wat is er door jou veranderd op aarde?

 

Uit:  Autobiografisch schrijven, Willemijn Soer

  

Reflectie:

Wat vertelt me dit over mijzelf en mijn leven?

Wat ben ik voor iemand?

Hoe kijk ik naar mezelf?

 

 

 Ons nieuw adres

Instituut voor Biografiek
De Horst 1, Gebouw 7 Vossesteijn
3971 KR Driebergen - Rijsenburg

 

Nieuwe publicatie

 voorzijde het beeld voorbij

 

Het biografisch drieluik is een werkvorm, in het Instituut voor Biografiek ontwikkeld, die diepgaand inzicht kan geven in levensgebeurtenissen. We zijn dan ook bijzonder trots en dankbaar dat Paula Boon en Maaike van Keimpema (vormgeving) hun krachten hebben gebundeld tot dit prachtige boek.

 

In het boek word je stap voor stap meegenomen. Eerst is er een beschrijving van wat biografisch coachen inhoudt, met aandacht voor de attitude van de coach. Daarna wordt het ontstaan van het biografisch drieluik beschreven en hoe dit zich verhoudt tot de drieluiktraditie die al ruim 500 jaar oud is.

 

Dan volgt het drieluikproces met de stappen die je kunt zetten; het tekenen en de biografische vragen die je kunt stellen om de tekeningen te ontraadselen. Er wordt aangegeven hoe je het voor jezelf inzet, bijvoorbeeld als terugkijkoefening, of als dagboekvorm. Ook staat beschreven hoe je er in groepen mee kunt werken. Er zijn tal van verdiepingsmogelijkheden die ook worden behandeld. Tenslotte krijgt de geestelijke, spirituele component en hoe die hierin tot uitdrukking komt aandacht.

 

Het boek is prachtig vormgegeven en rijkelijk voorzien van voorbeelden van drieluiken, zowel van persoonlijke biografische drieluiken als uit de kunst(geschiedenis).

Het boek kost € 22,50 

 

Direct bestellen

 

alt

Vera G. Klein (1958) Directeur en Biografisch Coachen en En nu ik... 
Vera beheert de dagelijkse gang van zaken van het Instituut voor Biografiek. Ze werkte als vrijeschool leerkracht en volgde daarna verschillende post-HBO opleidingen. Ze heeft een praktijk voor biografische gesprekken. Haar belangrijkste inspiratiebron is het vinden en herkennen van de 'droom' die gerealiseerd wil worden in het leven.  www.veragklein.nl

 

Paula Boon (1961) Opleidingscoördinator en Biografisch Coachen en In beeld
Paula heeft het biografiewerk ontmoet als docent aan de vrijeschoolpabo. De rode draad in haar werk is het toepassen van het antroposofisch mens- en wereldbeeld. Binnen de biografiek is haar grote liefde biografisch drieluik, met als motto: “Je leven in beeld brengen om richting te bepalen.” www.levensloopgesprek.nl

 

Anna Baudoin (....) Biografisch Coachen
Anna is haar werkende leven begonnen in de verpleging en heeft vervolgens vele jaren ervaring als leidinggevende en als psychosociaal werkende.  Ze heeft een eigen praktijk als biografisch coach, waarbij ze zich ook op het karmische perspectief richt. www.annabaudoin.nl

 

Reinke Chavannes (1978) Biografisch Coachen
Reinke heeft rechten en kunst en cultuurwetenschappen gestudeerd, maar vond in het biografisch coachen haar roeping. Ze heeft sinds 2012 een eigen praktijk en ze begeleidt leraren. Voor haar is de essentie van dit werk dat je het zelfsturend en zelfhelend vermogen in de mens aanspreekt.www.biografischcoachen.nl

 

alt

Monique Samwel (1955) Biografisch Coachen en In Beeld
Monique is al vele jaren op Arta (antroposofische verslavingszorg) met biografisch werk aan de slag. Daarnaast heeft ze een eigen praktijk aan huis (Leusden). Haar motto: het verleden wordt vrucht voor de toekomst. Spiritualiteit en aardse werkelijkheid gaan hand in hand. 

 

alt

Leo Beth (1953) Biografisch Coachen en Vind je rode draad
Leo is na zijn studie geneeskunde in Groningen anthroposofisch huisarts geworden in Amsterdam. Sinds 1990 heeft hij zijn praktijk Pleisterplaats: voor mensen met vraagstukken rond gezondheid, persoonlijke ontwikkeling en leiderschap in leven en werk. Daarnaast loopt hij letterlijk graag een eindje met mensen op: Gaandeweg. www.leobeth.info

 

alt

Rosalind Veltman (1954) Biografisch Coachen en En nu ik...
Rosalind is van oorsprong theaterdocent. Na het volgen van de opleidingen  loopbaancoach en professionele communicatie, is ze nu eigenaar van Bureau Kelpie en docent. Zij is coach voor werk- levens- en loopbaanvragen en werkt vanuit de antroposofie die ze verbindt met technieken uit TA, NLP en Systemisch werk. www.bureaukelpie.nl

 

Lieke Deelstra (1967) Biografisch Coachen 

Lieke is als coach, trainer, proces en loopbaanbegeleider werkzaam bij diverse projecten waarbij het autobiografische verhaal centraal staat. Haar weg loopt van theaterdocent naar schrijfdocent, van communicatie trainer naar biografisch begeleider. “Door te 'vissen' in het verleden ontdek je de potentie van je toekomst.” www.werkplaatsstap.nl

 

Yvonne Meesters (1956) Autobiografisch schrijven
Yvonne is geoloog en biografisch coach. Ze verbindt aarde en mens in haar biografie.  Het is haar uitgangspunt dat het dagelijks leven je precies dat aanreikt waarmee je verder kunt. In haar cursussen vertaalt zij haar werk- en levenservaring naar schrijfopdrachten, die tot verrassende inzichten kunnen leiden. www.levensvragen.nu

 

alt

Josien de Vries (1955) Mijn Compositie

Josien is één van de oprichters van het Instituut voor Biografiek. Ze is opgeleid als beroepskeuze-adviseur, loopbaanbegeleider en levensloopkundige. Haar specifieke thema is het mysterie van de wil; mijn levensloop is mijn zichtbaar gemaakte wil. Maar wat wil ik eigenlijk en hoe kan ik leren te doen wat ik wil en te willen wat ik doe?  www.3Consult.nl.

  

 

Niveau  Het aanbod van het Instituut voor Biografiek staat open voor alle geïnteresseerden die zich willen scholen (in een aspect) van het biografiewerk. De opleidingen zijn op HBO niveau en zijn toegankelijk met een HBO diploma of door ervaring gelijkwaardig, (te overleggen in een informatiegesprek).

 

Aanmelding voor een module of workshop geschiedt via de website. Na inschrijving ontvangt de betreffende een bevestigingsmail. Vervolgens sturen wij een factuur die tevens de bevestiging is. Er geldt een bedenktermijn van 14 dagen vanaf de datum van aanmelding.

 

Afzegging van een module of workshop  Bij afzegging binnen de bedenktijd van 14 dagen worden €15 administratiekosten in rekening gebracht. Bij afzegging tot twee weken vóór de eerste lesdag worden inschrijfkosten (10 % van het in de factuur genoemde bedrag) in rekening gebracht. Bij afzegging tussen twee weken vóór de eerste lesdag en de eerste lesdag wordt 50 % berekend. Na aanvang van de workshop of module dient het gehele bedrag te worden voldaan, ook in geval van termijnbetalingen. De deelnemer heeft dan een betalingsverplichting van het volledige gefactureerde bedrag. Bij dwingende overmacht wordt gezocht naar een passende coulance regeling.

 

Inschrijving voor de opleidingen Biografisch Coachen geschiedt via de website. Na ontvangst van de inschrijving, krijgt de betreffende een uitnodiging voor een informatiegesprek met de dagelijks leiding. Tijdens dit gesprek worden de verwachtingen en doelstellingen wederzijds verhelderd. De belangrijkste voorwaarde tot deelname is het in staat zijn tot zelfreflectie en zelfsturing.

 

Studiebelasting van de modules  Iedere module heeft een ander aantal lesdagen, je dient rekening te houden met zelfstudie-uren tussen de lesdagen in, voor zelfstudie en werken in oefengroepen. Dit is ongeveer een halve dag tussen alle lesdagen in. Bij aanvang van de module zal de docent de inhoud hiervan toelichten.

 

Modulaire opbouw  Door de modulaire opbouw is het mogelijk zelf te kiezen welke modules je wanneer volgt. Desalniettemin is het raadzaam voor degene die Biografisch Coach wil worden om na de basismodule de kernmodules te volgen, en daarna keuzes te maken voor verdiepingsmodules.

 

Studiemateriaal  Tijdens opleidingen en modules worden er readers en/of ander studiemateriaal verstrekt. Het intellectueel eigendomsrecht en het copyright hiervan berusten bij het Instituut voor Biografiek. De gebruikte en uitgegeven materialen mogen niet worden vermenigvuldigd, niet worden vervreemd van de eigenaar of de naam van de eigenaar en niet uit het verband worden gehaald. Het mag ook niet worden gebruik als lesmateriaal zonder toestemming van het instituut.

De literatuurlijst is een opgave van aanbevolen literatuur. Van enkele basisboeken wordt het raadzaam geacht deze aan te schaffen (max. € 50,- per module).

 

Afronding  De opleiding Biografisch Coachen of Ouderschapscoach of Autobiografisch schrijfcoach wordt per module afgerond. Er wordt een deelcertificaat verstrekt aan de student die aan alle opdrachten voldaan heeft. Aan het einde van de opleiding wordt een eindcertificaat verstrekt aan de student die alle deelcertificaten heeft en die voldaan heeft aan de eindopdrachten.

 

Prijsbeleid  De prijs van een opleidingsmodule/workshop wordt per jaar vastgesteld. Wordt dezelfde module een jaar later weer aangeboden, dan kunnen aanpassingen plaatsvinden i.v.m. algemene inflatie, of de aanpassing van het programma. Ook worden prijsverhogingen van externe partners doorberekend tot een max. van 6 %.

 

Afzegging bij te weinig deelnemers  Er is een minimum aantal deelnemers nodig om een workshop of module te kunnen starten. Bij een te laag aantal deelnemers behoudt het Instituut voor Biografiek zich het recht voor de workshop of module af te zeggen. Het Instituut voor Biografiek streeft naar het aanbieden van een alternatief, dit mede in overleg met de deelnemer. Bij afzegging door het Instituut voor Biografiek wordt het al betaalde gefactureerde bedrag gerestitueerd.

 

Betalingsregelingen  De totale som van het factuurbedrag dient vóór het eind van de module volledig te zijn betaald. Vanaf een bedrag van €500 is het mogelijk om het factuurbedrag in termijnen te betalen. De termijnen verschillen per module en worden door het Instituut voor Biografiek vastgesteld.
De deelnemer waarvoor de (voormalig) werkgever heeft aangeboden de kosten van de module te betalen, blijft ten ene malen zelf aansprakelijk voor de betaling van het uiteindelijke factuurbedrag.

 

Wachtlijst  Als op het moment van aanmelding de workshop of module is volgeboekt, dan plaatsen wij de aanmelding op een wachtlijst. Daarvan wordt bericht gegeven. Mocht er een plaats vrijkomen, dan benadert het Instituut voor Biografiek degene die bovenaan de wachtlijst staat.

 

Lesdata  Alle genoemde data voor workshops en modules zijn onder voorbehoud van wijzigingen.

 

Vertrouwelijkheid  Tijdens alle modules en workshops wordt een open houding t. a.v. het eigen levensverhaal bevorderd. Dit betekent dat vertrouwelijkheid van het grootste belang is. Het Instituut voor Biografiek behandelt daarom alle informatie en inhoud door studenten en deelnemers mondeling en/of schriftelijk gegeven met de grootste zorgvuldigheid en verwacht dit ook van de docenten, én van de deelnemers. NB. Vertrouwelijk is: als de deelnemer dit heeft aangegeven of als uit de informatie zelf blijkt dat deze vertrouwelijk is. 

 

Klachtenprocedure  Het Instituut voor Biografiek kent een open en informele manier van werken, waardoor klachten en kritiek doorgaans in direct onderling overleg tussen betrokken worden aangepakt en opgelost. Een deelnemer die een klacht heeft, kan zich in eerste instantie tot de betreffende docent wenden. Indien dit contact niet tot een oplossing leidt, kan een deelnemer van de opleiding de klacht aan mevr. Paula Boon (dagelijkse leiding) voorleggen.

Een deelnemer aan een workshop of module kan de grief voorleggen aan de dagelijkse leiding.

Mocht deze samenspraak niet tot een vergelijk leiden, kan de deelnemer de klacht schriftelijk indienen bij het bestuur van de Stichting ter Bevordering van de Biografiek, t.a.v. mevr. Janneke Doeksen.

 

Termijn klachtenprocedure  De klacht zal door het bestuur zo mogelijk binnen vier werkweken na indiening van de klacht worden behandeld en afgerond. Het bestuur stelt een onderzoek in alvorens te beslissen. Duurt de behandeling langer dan vier weken dan zal het bestuur de deelnemer hiervan schriftelijk, met redenen omkleed, mededelen waarom er meer tijd voor een beslissing noodzakelijk is. Tevens zal een indicatie worden gegeven wanneer er een uitspraak te verwachten is.

 

Beroep  De deelnemer kan tegen de beslissing van het bestuur in beroep gaan middels een beroepschrift. Hiervoor heeft het Instituut een onafhankelijke Commissie van Beroep, in de persoon van mevr. Carla van Eldik Thieme (mediator). De deelnemer die een beroepsschrift wil indienen, kan dit per mail doen en deze verzenden aan: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Het oordeel van de beroepsinstantie is bindend voor beide partijen.

 

Beroepschrift 
Het beroepschrift houdt in: 
   * naam en adres van de indiener 
   * datum van indiening 
   * omschrijving van de maatregel of beslissing waartegen beroep wordt ingediend. 
   * de gronden van het beroep

 

Indienen Indien de deelnemer in beroep wil gaan, dan stuurt de deelnemer een beroepschrift aan de ‘Commissie van Beroep’ van Instituut voor Biografiek, t.a.v. de Commissie van Beroep. Het secretariaat van het Instituut voor Biografiek draagt er zorg voor dat het beroepschrift bij de Commissie van Beroep terecht komt.                                                                                               

Termijn voor indienen  De termijn voor het indienen van een beroepschrift bedraagt twee werkweken. De termijn vangt aan op de dag waarop de maatregel of beslissing door het bestuur van de Stichting ter Bevordering van de Biografiek bekend is gemaakt.                                                                                                                                                                                          

Termijn uitspraak beroep  De Commissie voorziet het beroepschrift van een dag-stempel. Het dag-stempel toont de datum waarop het beroep is ingediend en is doorslaggevend bij de vaststelling van de termijnen van beroepsmogelijkheid. De Commissie van Beroep beslist zo mogelijk binnen vier werkweken na indiening van het beroep. De commissie stelt een onderzoek in alvorens te beslissen.

                                                                                                                                      

Vertrouwelijkheid klachten  Het Instituut voor Biografiek en het bestuur van de Stichting ter Bevordering van de Biografiek garanderen de deelnemer dat elke klacht zorgvuldig en met in achtneming van de privacy van de deelnemer zal worden behandeld.

                                                                                                                                                                                              

Registratie   Klachten en de wijze van afhandeling worden geregistreerd en voor de duur van 1 jaar bewaard.

 

Download hier de algemene voorwaarden

Subcategorieën

Nieuwsbrief ontvangen?

Enkele keren per jaar sturen we informatie over en rondom levensloopkunde. Wil je deze nieuwsbrief ook ontvangen?

bekijk de laatste nieuwsbrieven