Onze tijd lijkt bepaald door de klok en de kalender, maar onze tijdbeleving is minstens zo essentieel. We zeggen bijvoorbeeld: ik heb de tijd, als we ontspannen zijn, en misschien zelfs: ik heb de tijd van mijn leven! Of er is juist geen tijd te verliezen, of misschien we bouwen een marge in met: als ik tijd van leven heb.
Een interessante, meer of minder bekende quoate in dit verband is: "Alles heeft zijn eigen tijd." Dit is van de beginregel van een de tekst uit Prediker(OT), die in de 60s zelfs door de popgroep The Birds tot een hit werd: Turn, turn, turn.

"Alles heeft zijn eigen tijd en ieder gebeuren onder de hemel heeft zijn moment:
Er is een tijd een om geboren te worden en een tijd om te sterven 
Een tijd om te planten en een tijd om te ontwortelen
Een tijd om te doden en een tijd om te helen
Een tijd om af te breken en een tijd om op te bouwen
Een tijd om te huilen en een tijd om te lachen
Een tijd om te rouwen en een tijd om te dansen
Een tijd om stenen weg te doen en een tijd om ze te verzamelen
Een tijd om te omhelzen en een tijd om er van af te zien
Een tijd om te zoeken en een tijd om te verliezen
Een tijd om te vast te houden en een tijd om los te laten
Een tijd om stuk te maken en een tijd om te herstellen
Een tijd om stil te zijn en een tijd om te spreken
Een tijd om lief te hebben en een tijd om te haten
Een tijd voor oorlog en een tijd voor vrede."

Prediker

 

Voor alles een eigen tijd
Waar deze tekst je toe kan inspireren is het gaan herkennen waar het Nu de tijd voor is; waar wil of moet of je nu de tijd voor nemen?
De gebeurtenis of de gelegenheid zal ook weer voorbij gaan en dan dient het volgende zich aan. Het een na het ander, de ene fase na de andere en in de loop van de tijd ontstaat je levensloop.

 

School, werk, studie, relatie, familie, ouderschap enz. voor alles is een tijd in je biografie. Je begint als klein kind, wordt schoolkind, puber, je studeert en/of werkt, krijgt een bepaalde baan, die duurt een bepaalde tijd in je leven, je begint er aan, werkt je in, je doet iets voor een bepaalde tijd en neemt ook weer op een zeker moment afscheid.

 

Door de opeenvolging in de tijd kan niet alles tegelijkertijd, en hoeft dat ook niet. Met name in momenten van keuzestress kan dit besef je ruimte geven. Je kunt prioriteiten stellen of zaken bewust voor je uitschuiven. Je kunt de tijd nemen die nodig is om ergens naar toe te groeien, je te ontwikkelen en te rijpen. Je kunt ook afscheid nemen van een fase, een nieuwe tijd tegemoet zien.

 

Je kunt zo de tijd als je bondgenoot beleven. Je kunt je levensloop bewust(er) vormgeven, en kunt gaan zien hoe je levensloop je uiteindelijk verschillende kansen biedt om je potentie te verwerkelijken, om in de verschillende, opeenvolgden fases andere mogelijkheden en uitdagingen te krijgen en te benutten om te worden wie je wilt zijn.

Hoe geef jij jezelf en de ander de tijd?