In gesprek met Inge Ikink, de docent van Tijdslijnen. Ze is biografisch (schrijf)coach, schrijver en beeldend kunstenaar, met een passie voor het levensverhaal.
Hoe is het begonnen? Hoe ben je bij het IvB terechtgekomen?
In 2015 heb ik meegedaan aan Compositie van je leven (nu Tijdslijnen) door Josien de Vries. Het was de eerste keer dat ze deze cursus gaf en mijn eerste kennismaking met biografiewerk. Ik was meteen enthousiast. Het onderzoeken van de levensloop en er met verschillende brillen naar kijken vond ik boeiend. Het paste heel goed bij wat ik op dat moment deed, mensen interviewen en levensverhalen schrijven. Ik gaf ook schrijfcursussen en deze voor mij nieuwe manier van biografisch kijken gaf me nieuwe impulsen.

En toen?
Nog voordat de cursus ten einde liep ben ik begonnen met het eerste jaar van de opleiding tot biografisch coach. Ik wilde meer weten over het biografiewerk. In 2020 heb ik de opleiding afgerond. Ook heb ik de opleiding autobiografisch schrijven gedaan. Sindsdien doe ik in mijn atelier en ook daarbuiten levenslooponderzoek met mensen. Individueel en met groepen. Dat kunnen zowel gesprekken zijn als schrijftrajecten. Of beeldend werk. Verder begeleid ik als schrijfcoach mensen die bezig zijn hun levensverhaal op te tekenen.
Dit mooie werk geeft me veel voldoening. Ik ben altijd benieuwd naar levensverhalen en heb veel respect voor de levensloop. Wat kan een mens veel meemaken en hoe veerkrachtig kan iemand omgaan met alles wat er in de levensstroom gebeurt. Via het biografiewerk wordt het wezen van een mens zichtbaar, het geeft diepgang en inzicht en dat is altijd weer bijzonder.
En hoe ging het verder?
Zeven jaar later, jawel, kwam de vraag van het IvB of ik er oren naar had om het stokje van Compositie van Josien over te nemen, als docent. Daar hoefde ik niet lang over na te denken. JA, graag! Een mooie speling van het lot? Ik heb een onderzoekstraject met haar en een groep samengewerkt bij Compositie en in 2024 heb ik voor het eerst zelf gegeven. Ik voel me als een vis in het water van de levensloop. En ik zie dat het mensen echt iets brengt. Inzichten, ordening, erkenning en herkenning. Wat heb ik ontwikkeld en wat neem ik mee de toekomst in? Het is een krachtige biografische tool. Voor iedereen.
Waar gaat Tijdslijnen over?
Het is een diepgaand biografisch onderzoek van je levensloop. Je leert hoe je je levenservaringen kunt onderzoeken en ordenen op vijf tijdslijnen. Vijf levensdomeinen, met elk een eigen focus. Leren en werken, familie, rollen en transformaties, ontmoetingen en impulsen, het lot, je missie en leitmotiv, alles komt langs. Als je de vijf tijdslijnen onder elkaar legt, ga je zien dat gebeurtenissen resoneren op andere lijnen, als muzieknoten op een notenbalk of kleuren en contrasten op een schilderij. Je levensloop wordt op een nieuwe manier inzichtelijk.
Hoe gaat het onderzoek in zijn werk?
Het onderzoek wordt gedragen door een theoretisch kader van biografiek, aangevuld met inzichten uit de sociologie, psychologie en filosofie en ondersteund door creatieve opdrachten. Telkens onderzoek je wat een gebeurtenis je te vertellen heeft. Dat kan zijn door te schrijven, te tekenen, door foto- en gespreksopdrachten en door letterlijk op de lijn te gaan lopen en in gesprek te gaan. Je kunt het onderzoek net zo groot maken als je zelf wilt. Tussen de acht bijeenkomsten in Driebergen zit bewust veel tijd. Misschien ga je wel in gesprek met familie of vrienden van vroeger of bezoek je je geboorteplek. Je kunt de tijd nemen om oude dagboeken en brieven te lezen en fotoalbums te bekijken.
Kortom: het gaat om ordenen, onderzoeken, ontdekken en vooral luisteren. Wat hebben de tijdslijnen jou te vertellen? En ook wat hebben tijdslijnen van de andere deelnemers te vertellen? Dat is een grote meerwaarde van deze cursus, waar eerdere deelnemers erg enthousiast over zijn. Delen geeft herkenning en is verrijkend.
Ik kan het iedereen van harte aanbevelen: neem de tijd voor het onderzoek van je leven!!