You are not connected. The newsletter may include some user information, so they may not be displayed correctly.

Biografiek Nieuwsbrief zomer 2022

Biografiek Nieuwsbrief zomer 2022

Zomer 2022


Verborgen zelfportret

Onlangs onthulde een r√∂ntgenfoto een zelfportret van Vincent van Gogh. Het zat verstopt onder een laag karton op de achterkant van het schilderij ‚ÄėHoofd van boerin met witte muts‚Äô.¬†Ook¬†het¬†werken met je biografie kan je op verborgen schatten doen stuiten.

 


Je biografie bestaat uit vele lagen. Net zoals een schilderij dat opgebouwd is uit een laag vernis, dan de verschillende verflagen, en daar weer onder de schets.

 

Iedere biografie heeft een uiterlijke, zichtbare kant, die bestaat uit ons lichaam, ons huis, maar ook het werk dat we doen, de mensen door wie we omringd zijn. Daaronder zijn nog veel meer lagen te ontdekken. Drijfveren, dromen, wensen. Met sommigen daarvan kunnen we gemakkelijk contact maken, ze zijn ons bekend. Andere blijven onzichtbaar.

 

Ga je bepaalde onderwerpen in je leven nader onderzoeken, word je soms getroffen door een inzicht: O, daar gaat dit over, daarom is het zo gelopen! En zonder dat je erop uit was, ben je onder de vernislaag gekomen, zie je hoe de verf is opgebracht, welke streken zijn gebruikt, en welke schets als grondpatroon heeft gediend. Zo groeit het bewustzijn van jouw unieke leven, met zijn eigen thema’s en samenhangen.

 

Zo kan ineens een 'zelfportret' zichtbaar worden, dat verstopt bleek aan de achterkant. En kijk je jezelf recht in de ogen, zoals Vincent ons aankijkt in dit pas ontdekte werk. Het kan gebeuren dat die verborgen laag veelzeggender is dan wat we met op het eerste gezicht te zien kregen.


‚ÄćOnderzoek naar kunst in je leven

De onderstaande werkvorm heeft, net als een schilderij, een aantal lagen. Je kunt zoveel lagen onthullen als je zelf wilt. Elke laag legt iets meer van je eigen essentie bloot.

 

Een eerste laag

Maak een cluster rond het thema kunst. Denk een aan welke musea je hebt bezocht, aan wat heb je daar gezien. Of aan kunstboeken, reproducties. Welke kunstwerken hebben jou geraakt, wat vond je bijzonder mooi, of juist niet? Zet de namen, woorden en karakteristieken op je blad. Vermeld indien mogelijk je leeftijden.

 

Een tweede laag
Kies √©√©n van de kunstwerken uit je cluster. Bedenk wat je indertijd zo raakte. Aan welk thema uit je leven het uitdrukking gaf. Realiseer je dat dit kunstwerk je ‚Äėtoevallig‚Äô op dit moment weer te binnen schiet.

Hoe speelt dit thema nu in je leven?

 

Een derde laag
Beschrijf nu zo gedetailleerd mogelijk je ontmoeting met dit kunstwerk. Doe dat zo feitelijk als je kunt. Maak gebruik van wat je aan zintuigelijke ervaringen hebt opgedaan: hoe rook het, wat zag je, wat hoorde je, hoe voelde je je? Probeer je het kunstwerk weer helemaal voor de geest te halen. Schrijf in de ik-vorm, tegenwoordige tijd.

 

Lees hardop voor wat je hebt geschreven, liefst aan een toehoorder. Probeer niet te oordelen over de inhoud, maar wel met aandacht je tekst te onderzoeken. Wat valt je op?

 

Een vierde laag
Je kunt nu een heel kort gedichtje schrijven over de thema’s die bovengekomen zijn. Bijvoorbeeld een elfje. Een elfje is een klein gedichtje dat bestaat uit 5 regels: regel 1 heeft 1 woord, regel 2 heeft er 2, regel 3 heeft er 3, regel 4 heeft er 4 en de laatste regel bestaat opnieuw uit 1 woord.

 

Lees ook je gedichtje hardop voor en luister naar wat er aan essentie uit spreekt. Soms is het goed dit een paar dagen later te doen.


‚ÄćActueel aanbod¬†

Open Huis

Zaterdag 27 augustus

Ben je benieuwd naar de biografiek, onze cursussen of de opleiding Biografisch Coachen? Kom dan op zaterdagmiddag 27 augustus naar ons Open Huis. Graag van te voren aanmelden.

 

En nu ikÔĽŅ

Vrijdag 2 tot en met zondag 4 september

Een weekend met alle tijd voor jou! Bemoediging bij het onderzoeken wat je nu écht wilt en inspiratie om een volgende stap te zetten.

 

Levensweg ‚Äď Leren van je leven

Vrijdag 30 september

Een dag workshop aan de hand van het boek ‚ÄėLeren van je leven, een introductie in de biografiek‚Äô. Je krijgt inzicht in wat het inhoudt om met je eigen biografie aan de slag te gaan en op welke manier je dat kunt doen.

  

Levensfasen 

Donderdag 20 tot en met zaterdag 22 oktober

De cursus Vind je Rode Draad heeft een nieuw jasje! Je bestudeert de archetypische ontwikkelingsweg van de zevenjaarsfasen waarbij de Griekse goden dienen als metaforen. Voor wie de eigen levensloop wil onderzoeken, zich wil ori√ęnteren op de opleiding biografisch coachen of wanneer je als biografisch coach toe bent aan een verfrissende bijscholing.

 


© 2018 Instituut voor Biografiek

 Instituut voor Biografiek is het centrum voor biografiek en

levensloopkunde 

 

Adres

Van Oosthuyselaan 83
3971 PE Driebergen

 06-20810048

Website biografiek.nlÔĽŅ 

‚ÄćUitschrijven¬†