You are not connected. The newsletter may include some user information, so they may not be displayed correctly.

Kerst 2023

Kerst 2023

Nieuwsbrief Kerst 2023


Advent, de verwachting van wat komen gaat, in het donkerste jaargetijde. Het toeleven naar Kerstmis, de feestelijke herinnering van de geboorte van het licht-brengend-kind.


Maar al te vaak leven we niet alleen uiterlijk in donkere dagen, maar ook innerlijk en in tijden van turbulentie en frustratie is er weinig ruimte voor het prille, het verwachtingsvolle. Het vraagt tijd en aandacht om je het licht te herinneren. Het innerlijk licht te zien dat een nieuw begin is, dat een liefdevol licht ergens op laat schijnen, of dat een vastgelopen situatie in een nieuw licht zet. 

 

Je kunt beginnen met het afgelopen jaar in een nieuw licht te zien. Dit doe je door tijdens de twaalf heilige nachten, tussen 24 december en 6 januari, een terugblik op het jaar te doen. Je kijkt elke ‚Äėnacht‚Äô terug, te beginnen op eerste kerstdag met de maand december, tweede kerstdag met de maand november‚Ķ en zo beschouw je elke dag een maand van het afgelopen jaar. Hoe je dat doet op een manier waardoor je een licht kan opgaan, staat beschreven in een werkvorm:¬†Terugblik in de 12 heilige nachten¬†

  

Doordat jij zelf je licht zet op het voorbije jaar, kun je verrast worden door een nieuw inzicht, een andere kijk of een goed idee. Het is kenmerkend voor de biografiek dat je zélf aan het werk wordt gezet om iets van een essentie van je eigen leven te vangen. Langzamerhand is dat best bijzonder, want inmiddels geeft de foto-app van je telefoon je een overzicht van je belangrijkste momenten en Spotify toont je wie je bent aan de hand van je playlist. Grappig en pakkend wellicht, maar als je zelf creatief wordt, als iets echt uit jezelf komt, werkt het anders. Het sterkt je niet alleen, het kan tot een kiem worden voor het nieuwe jaar. 


Een goede Kersttijd gewenst.


‚ÄćBiografische blik ...

Biografiek gaat over het leven zelf, en¬†alle facetten van het leven¬†kun je¬†met een biografische blik¬†beschouwen.¬†‚ÄćDat biedt¬†altijd nieuwe, inspirerende inzichten voor beroep of priv√© situatie, of het nu¬†leidinggeven of vrijwilligerswerk is, ondernemerschap of ouderschap. Het werken met een levensloopperspectief brengt heden, verleden en toekomst in beweging. Voor deze nieuwsbrief hadden we een gesprek met Femke Kooijmans, biografisch ouderschapscoach en docent bij het Instituut voor Biografiek.

 


Hoe is het voor jou begonnen?

 

Het was in 2006. Ik werkte in het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht als fysiotherapeut. Ik begeleidde ouders die een te vroeg geboren kindje hadden gekregen. Ik zocht hoe ik de ouders kon helpen met een fijne start. Hoe ik ze op een meer praktische manier kon begeleiden om ze in die ziekenhuissetting zo natuurlijk mogelijk verbinding te laten maken met hun kindje.

Ik zag het tijdschrift Jonas ergens liggen en op de voorpagina de aankondiging van de opleiding Biografisch Ouderschapscoach. Het raakte me direct en ik meldde me aan.

 

 

Hoe kijk jij met een biografische blik?


Dat zit onder andere in de kennis van de zevenjaarsfasen. Als je begrijpt in welke levensfase je bent in jouw biografie en wat de uitnodiging is van die fase, dan helpt je dat om jezelf beter te begrijpen. Het geeft je zicht op je eigen, terugkerende levensthema’s, want die zijn er gewoon in ieders leven. Ik vind het mooi om ouders te begeleiden bij de herkenning van hun thema's.  lees verder
Workshop - Leren van je leven Zwolle

Weet jij wat je wilt? Doe jij wat je energie geeft en wat je tot leven wekt? Hoe goed ken je jezelf?


In deze workshop ga je op zoek naar antwoorden op zulke levensvragen. Je doet dit aan de hand van werkvormen waarmee je jouw levensweg gaat ontdekken. 

 

Iedere levensweg kent belangrijke momenten of wendingen. Als je kunt zien hoe je zo'n wending betekenis kunt geven, kun je steeds weer nieuwe ontdekkingen doen. Deze manier van reflecteren staat beschreven in het boek Leren van je leven, een introductie in de biografiek. 

 

Voor iedereen die kennis wil maken met de biografische blik en die nieuwsgierig is naar een nieuwe kijk op de eigen levensweg.

 

Docent: Eva Littel

 

NB. Zondag 24 maart wordt de workshop aangeboden in Driebergen.

 

Cursus - Levensfasen‚Äć

 

Waar gaat mijn leven over? Leef ik zoals ik zou willen? En wat maakt het leven zinvol voor  mij?

  

Dit zijn vragen die haast iedereen herkent en bijna niemand kan beantwoorden. Stamelend soms, maar meestal blijven antwoorden uit. Daarom maken we er kleinere vragen van en gaan we met elkaar in gesprek. √Čn met ons 'levenswiel', met de planeten en de bijbehorende Griekse mythologie dat ons richting gaat geven. Zodat we op het eind d√°t deel van onze biografie kunnen vertellen dat raakt aan ons eigen spoor. Deze ‚Äėhemelse hoeders van onze levensfasen‚Äô geven ons verschillende vleugels zodat we per levensfase eigen, passende keuzes maken.

  

Ga je mee op pad? 

 

Docent: Annette Filippo‚Äć

 

 

Cursus - Compositie van je leven

In deze jaarcusus van 10 dagen leer je vijf levenslijnen kennen die essenti√ęle levensthema‚Äôs vertegenwoordigen. Je gaat op verschillende manieren onderzoeken hoe je jouw levenservaringen kunt ordenen naar deze thema‚Äôs: leren en werken; groei en metamorfose; inspiratie en intu√Įtie;¬†ontmoetingen en impulsen; leven en lotgevallen.

  

Welke ontwikkelingen worden zichtbaar? 

Hoe ziet de compositie van jouw leven eruit?

 

Docent: Inge Ikink

¬†‚Äć

 

Workshop - Het beeld voorbij‚Äć

In deze workshop ontdek je de magie van het biografisch drieluik.

De methodiek ervan staat beschreven in het boek: Het beeld voorbij, coachen met het biografisch drieluik. Op deze dag maak je kennis met de inhoud van dit boek en de auteur, Paula Boon.


Na een inleiding ga je aan de slag en schets je in drie eenvoudige tekeningen een levenservaring. Door de reflectieve vragen die je krijgt, leer je met biografische blik naar deze situatie te kijken. Je ontdekt meer dan je op het eerste gezicht zag. Dat geeft soms zomaar de moed om iets op een andere manier aan te pakken!

 

Een dag voor ieder die ge√Įnteresseerd¬†is in het biografisch drieluik,
priv√© of professioneel, bijvoorbeeld als coach. ‚Äć

 

 

 

Foto‚Äć: ¬© Veerle Thoben

© 2018 Instituut voor Biografiek

 Instituut voor Biografiek is het centrum voor biografiek en

levensloopkunde

 

Adres

De Horst 1
Vossesteijn, Gebouw 7
3971 KR Driebergen

 06-20810048

Website biografiek.nlÔĽŅ


 

Inschrijving aanpassen

 

‚ÄćUitschrijven¬†