You are not connected. The newsletter may include some user information, so they may not be displayed correctly.

Biografiek Nieuwsbrief Herfst 2023

Biografiek Nieuwsbrief Herfst 2023

Nieuwsbrief Herfst 2023


 Als het levende dat heeft gediend voor groei en bloei 

 zich overgeeft aan vergaan en ontbinden, 

dan is er moed nodig om mee te bewegen.  

 

Net zoals we vruchten inmaken en bewaren 

als een brug naar een nieuw seizoen van leven, 

zo ook worden de zomerse ervaringen

een bron van voeding voor ontwikkeling en rijkdom.

  

Klaar voor de Herfst? 

‚ÄćBeste lezer,¬†


Ook deze herfst kun je levenservaringen oogsten in het Instituut voor Biografiek. Ons aanbod dat je in deze Nieuwsbrief vindt, is daar helemaal op afgestemd. Daarnaast vertelt Annette Fillippo je hoe zij docent van de cursus Levensfasen werd; de cursus waarin ze je

meeneemt in de wereld van planeten en goden, om daarmee je zicht op je levensloop te verrijken. Verder lees je hoe we de opleiding

Biografische Ouderschapscoach hernemen, en krijg je een kleine impressie van ervaringen op onze nieuwe locatie. 

 

Vera G.Klein

Planeten, goden en levensloop

Deze herfst geef ik, Annette Fillippo, weer een cursus Levensfasen! Ik neem je graag mee in een stukje van mijn levensloop om je een beeld te geven hoe dat zo gekomen is.

 

In 2014 was ik net afgestudeerd als Biografisch Coach, en volgde een weekcursus in Amari (Kreta): 'Speaking to the stars'. Die ging over de Griekse mythologie met de bedoeling om verhalen uit je eigen biografie op te wekken.

De cursus was in mei en bleek een zeer zonnige maar ook
levensveranderde ervaring te zijn. Het
¬†daagde me uit om 'all the way' te gaan en me datzelfde jaar nog in te schrijven voor een opleiding¬†storytelling¬†in¬†Emerson CollegeÔĽŅ.¬†
Datzelfde najaar woonde ik gedurende 3 maanden op een landgoed in Engeland dat doordrenkt is van op de antroposofie gebaseerde activiteiten.

 

Een aantal jaren later begon het Grieks-Engelse zaadje kiemen te vertonen waar ik niet langer omheen kon; ik moest iets met die mythen, met die goddelijke verhalen die zo zingevend kunnen zijn. Ze hadden me zo duidelijk gemaakt waar en hoe zin in het leven te vinden is en ik had me intussen ook verder verdiept in de kracht van beelden, symboliek en metaforen. Ik begon meer Griekse mythen te lezen, bijvoorbeeld Mythos van Stephen Fry. Een heerlijk boek, vol humor ook, alleen miste ik er de menselijke ontwikkelingsweg in.

 

De vraag werd actueel: Hoe kan ik het rijmen met de zevenjaar-fasen. In hoeverre waren de Griekse goden te koppelen aan alle 'planetensferen' van de levensfasen? 

 

Ineens ging ik zien dat er maar een klein stapje nodig is om te komen van Aphrodite naar Venus, van Ares naar Mars, van Zeus naar Jupiter enzovoorts. Eerst leek het een talig stapje, van Grieks naar Latijn. Maar het had natuurlijk veel van doen met een cultuuromslag die ooit werd gemaakt, oftewel met de ontwikkeling van de mensheid.

 

Er volgde meer onderzoek én de wil om er een boek over te schrijven in romanvorm. Ik wilde net zo licht als Fry leren schrijven maar dan wel gericht op de mens die, gelaagd en al, een

bewustzijnsontwikkeling aangaat. Een grote droom dus.

 

De Coronatijd bleek uitkomst te bieden; terwijl iedereen in die heldere lente van 2020 thuis zat begon ik te schrijven. Brieven aan Artemis, die me welwillend terugschreef, net als Kronos haar grootvader en de andere goddelijke familieleden die enthousiast volgden. Alleen, ik was geen Stephen Fry. Noch een Antoine de Saint-Exupéry, die ik met zijn Kleine Prins als voorbeeld ook best wilde volgen. In al mijn schrijverijen moest ik behoorlijk snoeien. Bovendien liep de Covid-tijd ten einde en mijn pen kon terug het etui in. De correspondentie werd - voorlopig - stilgelegd.

 

Dat was het moment dat Vera G. Klein me belde, met haar verzoek om mijn "goden, sterren en planeten onderzoek" in een cursus aan te bieden. Het was of alles meezat in mijn drive om mensen te laten zien hoe goddelijk we zijn, of in elk geval hoe goddelijk onze individuele ontwikkelingsweg kan zijn.

 

Ben je benieuwd naar jouw ontwikkelingsweg vanuit dit inspirerende kosmische perspectief? Voor de snelle beslisser: a.s vrijdag 22 september is nog één plek vrij!


 

‚ÄćOns nieuwe huis

‚ÄćOok Annette moest even

zoeken naar onze nieuwe

locatie, maar gelukkig is het

hele terrein goed

bewegwijzerd! 


Studenten van het vierde jaar, die de cursusruimte als eerste ervoeren, zeiden unaniem:

De natuur, de rust en stilte om je heen. Wat een fijne plek om les te krijgen!

‚ÄćWorkshop - Leren van je leven

Vraag niet wat de wereld nodig heeft.
Maar vraag wat jou tot leven wekt.
Ga dan. En doe het.
Want wat de wereld nodig heeft,

zijn mensen die tot leven komen.            Howard Thurman

 

Weet jij wat je wilt? Doe jij wat je energie geeft en wat je tot leven wekt? Hoe goed ken je jezelf?

In deze workshop krijg je tools om antwoorden te vinden op zulke levensvragen. 

 

Ieder leven kent belangrijke momenten of wendingen. Als je kunt zien hoe je zo'n wending betekenis kunt geven, kun je steeds weer nieuwe ontdekkingen doen. Deze manier van reflecteren leer je kennen aan de hand van het boek Leren van je leven, een introductie in de biografiek.

 

Je gaat deze dag aan het werk met Eva Littel, met werkvormen waarmee je jouw levensweg in je leven gaat ontdekken. Aan het einde van de dag krijg je het boek Leren van je leven mee, als naslagwerk én om je ervaringen van deze dag verder uit te diepen.

 

Voor iedereen die kennis wil maken met de biografische blik en die nieuwsgierig is naar een nieuwe kijk op de eigen levensweg.

 

‚ÄćIntensive - En nu ik‚Ķ

Als je klaar bent voor de herfst, het loslaten van de zomer en je verzamelt je vruchten voor de winter, dan kan een nieuwe lente gloren die uitrijpt in een volgende zomer. Zo kun je ook de seizoenen van jouw leven beschouwen. Zet je dan je stappen? Laat je los? Heb je de kracht om jouw koers te volgen? Deze inmiddels zeer gewaardeerde intensive helpt je erbij.

 

Rosalind Veltman, die dit weekend begeleidt, zegt erover:

En n√ļ ik! Dat is het begin van de stap die Ik wil zetten, de daad die Ik wil stellen, de aandacht voor wie Ik ten diepste ben.¬†Ik ga het doen

.
En nu ik… We ontdekken, we gaan diep, we hebben plezier. We verzamelen moed en wondermooie schatten.

 

‚ÄćWorkshop - Het beeld voorbij

In deze workshop ontdek je de magie van het biografisch drieluik.

De methodiek ervan staat beschreven in het boek: Het beeld voorbij, coachen met het biografisch drieluik. Op deze dag maak je kennis met de inhoud van dit boek en de auteur, Paula Boon.


Na een inleiding ga je aan de slag en schets je in drie eenvoudige tekeningen een levenservaring. Door de reflectieve vragen die je krijgt, leer je met biografische blik naar deze situatie te kijken. Je ontdekt meer dan je op het eerste gezicht zag. Dat geeft soms zomaar de moed om iets op een andere manier aan te pakken!

 

Een dag voor ieder die ge√Įnteresseerd¬†is in het biografisch drieluik,
privé of professioneel, bijvoorbeeld als coach. Na afloop van de workshop krijg je het boek mee naar huis, ter verdieping en zodat je er verder mee kunt werken.

 

‚ÄćBiografisch Ouderschapscoach

‚ÄćVanaf 2004 werd de¬†opleiding¬†Biografisch Ouderschapscoach¬†bij het Instituut voor Biografiek aangeboden. Door organisatorische¬†

omstandigheden liep deze in 2011 ten einde.

 

Als je beseft dat de¬†opvoeding een kruispunt van biografie√ęn is,¬†

begrijp je wat een belangrijk thema het ouderschap is in de

levensloop. Niet alleen in de biografie van de ouder, maar ook van het kind, grootouders en in het hele relatie-netwerk. Dan is het niet verwonderlijk dat er altijd vraag bleef naar deze opleiding.

 

Nu hebben we besloten deze opleiding te hernemen. In vernieuwde vorm. De essentie, het ontwikkelen van een gesprekskunst gericht op biografische gesprekken met ouders, blijft. Aangepast aan deze tijd zijn de vorm en werkvormen en bovendien zijn de studenten van toen de docenten van nu.

 

De opleiding Biografisch Ouderschapscoach in het kort:

 

  • Ontwikkel je gesprekskunst en cre√ęer een veilige omgeving waarin ouders op hun ouderschap en opvoeding kunnen reflecteren.
  • Ontdek hoe thema‚Äôs uit de levensloop van de ouder zichtbaar worden in het ouderschap.
  • Zie hoe je in interacties kunt onderscheiden wat van het kind en wat van de ouder is.
  • Krijg inzicht in de wetmatigheden van de biografische levensfasen.
  • Leer ouders te begeleiden om zichzelf te ontwikkelen aan het ouderschap.

 

Ben jij ge√Įnteresseerd in het ouderschap?¬†Ontmoet je ouders vanuit je professie? Zie jij een kans voor een nieuw beroep?¬†Dan is deze opleiding voor jou.

 

Wil je meer informatie of je aanmelden voor een ori√ęnterend¬†
intakegesprek, wees welkom!

 

‚ÄćBegintekst en mandala zijn van Kristof Vervynck¬†¬†zie website

 

© 2018 Instituut voor Biografiek

 Instituut voor Biografiek is het centrum voor biografiek en

levensloopkunde 

 

Adres
De Horst 1

Gebouw 7 Vossesteijn
3971 KR Driebergen- Rijsenburg

 06-20810048

Website biografiek.nlÔĽŅ


 

‚ÄćUitschrijven¬†