You are not connected. The newsletter may include some user information, so they may not be displayed correctly.

Herfst Nieuwsbrief Instituut voor Biografiek

Herfst Nieuwsbrief Instituut voor Biografiek

Herfst nieuwsbrief

‚ÄćDe herfst is ingetreden. De oude Grieken verklaarden de kringloop van de seizoenen met een mythe.¬†Mythen zijn verhalen die een verklaring gaven voor mysterieuze vragen zoals de seizoenen, of de oorsprong van de mens. Dat levert krachtige beelden en metaforen op die we ook op ons eigen leven kunnen toepassen.

 Herfst mythe

‚ÄćPersephone, dochter van de Griekse vruchtbaarheidsgodin Demeter, werd ontvoerd door Hades, god van de onderwereld.

Demeter was intens

verdrietig en eiste haar dochter terug. Zij weigerde de planten nog langer te laten groeien zolang haar dochter in de onderwereld verkeerde. Dit veroorzaakte een grote hongersnood. Hades maakte Persephone 

     - Persefone -
   Prosperina (1870)          Dante G. Rossetti    

tot koningin van de onderwereld en bond haar aan zich door haar granaatappelpitten te eten gegeven. Een compromis bracht uitkomst en Persephone bracht voortaan tweederde van het jaar bij haar moeder door en daalde daarna af naar de onderwereld. Met haar vertrek zette op aarde de herfst in, terwijl bij haar terugkeer de lente losbarstte.

‚Ä欆 Metaforen

Wanneer je een metafoor kiest die een bepaalde situatie of fase uit je leven representeert, gebeuren er een aantal dingen. Je neemt met het beeld wat afstand van de situatie. Dat geeft je de ruimte om het van meer kanten te bekijken. Daarnaast plaats je jouw individuele ervaring in een bredere context, waarmee je deze universeel maakt. Zo bekrachtigt het beeld jouw ervaring. Je kunt een metafoor met je meedragen en er houvast of troost in vinden.

‚ÄćBiografische werkvorm

Hoe spreekt het beeld van Persephone tot jou, en welke kwaliteiten van deze mythe herken je in jouw leven? Maak hier een mind-map of tekening over. Stel jezelf dan volgende vragen:

  • Waaraan ben ik waarlijk gehecht?
  • Hoeveel tijd geef ik aan die dingen?
  • Waar ligt mijn loyaliteit en waar mijn verlangen?

Als je dit zo voor jezelf in kaart brengt, kun je je afvragen waar je een compromis kunt sluiten en een voornemen verwoorden in één zin. Dan kun je je naar binnen keren en een beeld of metafoor in je laten opkomen... 


   Agenda

‚ÄćLevensfasen- 20-21-22 oktober¬†

Als het je aanspreekt om aan de hand van de mythen van de Griekse goden je levensloop te bekijken, dan is de cursus Levensfasen met Annette Fillippo echt iets voor jou. Onze klassieker 'Vind je rode draad' heeft daarmee een nieuw jasje gekregen! Ook zeer geschikt voor vrijeschool leraren die interesse hebben in de biografiek.

‚ÄćLevensweg 12 november

Maak kennis met het werken met je biografie, kom een dag meedoen met Eva Littel, en ga thuis verder aan de hand van het boek: Leren van je leven, introductie in de biografiek. Het boek is bij de prijs inbegrepen.

En nu ik‚Äć‚Ķ - 25-26-27 november

Als je¬†innerlijke twijfels en vragen hebt, en wekt het¬†verhaal van Persephone en/of de¬†biografische werkvorm die, schrijf je dan in voor de intensive¬†¬†En nu ik‚Ķ met Rosalind Veltman.‚Äć


  Alumni

Naast een mooi na- en bijscholingsprogramma van de Beroepsorganisatie voor Biografiewerk, toegankelijk voor biografie-professionals, heeft het Instituut voor Biografiek een aanbod voor iedereen die ooit de opleiding Biografisch Coachen afrondde. Nieuw is onderstaande cursus met Leo Beth: education permanente wat betreft je eigen levensloop.


Voortschrijdend inzicht - start 14 november 

Je biografie groeit namelijk je leven lang, blijft boeiend en brengt voortschrijdende inzichten. Heb jij jouw inzichten ook verzilverd?
In Voortschrijdend inzicht ga je samen met Leo Beth, opnieuw en toch weer anders, stilstaan bij je levenservaringen.

 

Masterclass- 13 november

In november geeft Paula Boon, op veler verzoek, opnieuw de 
Reis langs de chakra-kwaliteiten. 

 

 

© 2018 Instituut voor Biografiek

 Instituut voor Biografiek is het centrum voor biografiek en

levensloopkunde 

 

Adres

Van Oosthuyselaan 83
3971 PE Driebergen

 06-20810048

Website biografiek.nlÔĽŅ 

‚ÄćUitschrijven¬†